Najlepsze teksty i informacje
kuchnia włoska

Włoskie jedzonko!

Kuchnia włoska potrafi naprawdę oczarować. Nie trzeba w sumie dużo, aby nadać daniu prawdziwy włoski charakter, co z pewnością przeniesie się na bogactwo doznań, a także na liczne pozytywne zaskoczenia. Tym co jest silne we włoskiej kuchni to prostota- ta prostota często jest nie do zrozumienia,m bo przecież skąd tak wiele smaków, aromatów, kiedy to wykorzystuje się maksymalnie cztery składniki?

Tajemnica włoskiej kuchni

makaron włoskiTajemnica ta tkwi w składnikach, o czym wie doskonale pizzeria szczecin kadłubka. Serwowane tam dania kuchni włoskiej są naprawdę smakowite, dające klientom bogactwo aromatów. Za tymi wszystkimi walorami stoją przede wszystkim bardzo dobrej jakości składniki, które są starannie wyselekcjonowane przez szefów kuchni. Innym, ogromnie istotnym elementem jest warsztat kulinarny- smak potraw determinowany jest znacząco przez odpowiednie ruchy kucharza, czas wypiekania ciasta oraz technikę produkcji sosu, która przede wszystkim powinna się opierać nie na miksowaniu, ale na ręcznym rozdrabnianiu miąższu, co pozwoli uzyskać specyficzną, ale i pożądaną konsystencję produktu. Jest to naprawdę niesamowite, jak kuchnia włoska potrafi na prostych produktach dać tak olbrzymie doznania. Świetnym przykładem jest pizza nocna szczecin prawobrzeże- danie to choć proste, zachwyca licznymi zestawieniami smakowymi. Sekret dobrej pizzy tkwi tak naprawdę w kilku elementach- podstawą jest ciasto.

Ciasto na pizzę

Prawdziwa włoska pizza wypiekana jest z użyciem mąki typu 0, czasami 00. Jeszcze przed stosowaniem drożdży, powszechnym było jej wypiekanie z ciasta makaronowego, co dawało charakterystyczny smak. Z czasem zauważono właściwości drożdży, a piekarze zaczęli dodawać do pizzy odpowiednie drożdże browarnicze. W ten sposób uzyskiwali pożądaną grubość i puszystość ciasta. Co ważne, ciasto do pizzy nie może być formowane automatycznie- o ile dopuszczalnym jest korzystanie z robotów w trakcie wyrabiania ciasta, o tyle samo formowanie placków powinno się odbywać wyłącznie manualnie! Ma to znaczenie dla nabrania przez placek określonej struktury, a także specyficznego interwału czasowego, który przecież jest nieodzowny w trakcie przygotowywania placków i pokrywania ich sosem pomidorowym. Co do sosu- ten oryginalny, neapolitański wyrabia się z pomidorów San Marzano, które są wyjątkowe, głównie ze względu na miejsce ich wzrostu i zbiorów. W Polsce są trudno dostępne, jednakże pizza nocna szczecin jest wykonana z bardzo dobrych pomidorów krajowych, które wręcz ubogacają aromat pizzy o doznania nieznane wcześniej włochom. Warto jest próbować dań kuchni włoskiej!