Najlepsze teksty i informacje
pizzeria szczecin gumieńce,

Smaki świata

Wiemy, że Polacy mogą się pochwalić znakomitymi pierogami, Francuzi winami, Holendrzy serem, zaś Grecy musaką. Wszystkie te produkty są czasochłonne i na swój sposób wykwintne. Zastanawiające jest to, że produkt kojarzący się z Włochami, to przede wszystkim pizza. Nie spaghetti, nie lasagne , a właśnie pizza. Skąd się wzięło danie, które podbiło świat?

Narodziny placka świata

Trudno jest określić dokładną datę, jednak przypuszcza się ,że pizza była już znana w starożytności. Pierwotnie jako placek posmarowany oliwą i posypany ziołami. Gdy w Europie pojawiły się pomidory, jakiś wybitny kucharz postanowił dodać do pizzy sos pomidorowy, który stał się jej nieodłącznym składnikiem. W roku 1889 pizza zawitała na dworze królewskim- odwiedzająca Neapol królowa ,gdy skosztowała jej kawałek z miejsca ją pokochała. Na cześć jej i jej imienia stworzona specjalną pizzę składającą się z barw narodowych Włoch (zielony-bazylia, biały-ser mozzarella oraz czerwony- pomidory) i nazwano ją margherita. Aktualnie jest najpopularniejszy, najbardziej podstawowy rodzaj pizzy na świecie.

Rodzaje pizzy

Pizza przyjmuje wszystkie formy. Początkowo podawana z ziołami, sosem pomidorowym i serem. Teraz również z mięsami, warzywami, owocami morza, a także zdarzająca się na słodko. Pizza typowo mięsna zawiera każdy jego rodzaj, od wieprzowinę, przez kurczaka, salami, kiełbaski czy szynki (np. parmeńska). Zależnie od gustu można dobrać sobie ulubiony rodzaj sera (feta, mascarpone, gouda, kozie czy pleśniowe) czy sos (od pikantnych ala tabasco ,czosnkowe czy warzywne). Prawie każda pizzeria proponuje również tworzenie własnych kompozycji, co jest dużą frajda szczególnie dla małych fanów pizzy, czyli naszych dzieci. Pizza dla każdego.pizzeria szczecin hrubieszowska,

Światowa dystrybucja

Nie ulega wątpliwościom ,że placek znany w starożytności nie wygląda już tak samo jako przedtem. Pewne jest również to, że nabrał on nowego charakteru i smaku. Cieszy podniebienie tak samo mocno, jak ucieszyło królową Małgorzatę w XIX wieku. Pizza mimo zyskania miana fast food’u  nie straciła swoich fanów. Zaczęła nawet nabierać pewnego rodzaju atrakcyjności połączonej z wykwintnością. Powstają coraz to nowsze lokale serwujące placek w formie nowoczesnej, z ciekawymi, intrygującymi dodatkami i oferującymi różne stopnie grubości ciasta. Taka restauracja charakteryzuje się również ciekawym wnętrzem i atrakcyjnymi promocyjnymi produktami. Pizza znana jest już w każdym zakątku świata, w Amerykach i Azji. Przyrządzana w domach i pizzeriach przyciąga i przyciągać będzie.