Najlepsze teksty i informacje
pizza

Czym charakteryzuje się wyjątkowa pizza?

Pizza z serkiem mascarpone i cukinią to włoski klasyk. Kremowe mascarpone i świeża cukinia na cienkiej, chrupiącej skórce to wprost idealne połączenie. Do jej przygotowania będziesz potrzebował następujących składników: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 cukinia (na cienkie okrągłe plasterki), 1 szklanki mąki, 2 łyżeczki suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru białego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju roślinnego, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1/4 szklanki sosu do pizzy, 1/2 szklanki posiekanej mozzarelli oraz 3 łyżki sera mascarpone. Ta tradycyjna włoska pizza jest naprawdę pyszna. Czas jej przygotowania wynosi 25 minut, zaś czas gotowania – 20 minut. Najpierw rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Smaż teraz cukinię w oleju na złoty kolor, od 5 do 8 minut z każdej strony.

Przepis na tradycyjną pizzę

pizzeriaZdejmij następnie z ognia i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Połącz teraz mąkę, drożdże, cukier i sól w misce. Powoli wymieszaj z olejem roślinnym i ciepłą wodą. Zagniataj ciasto, aż będzie dobrze wymieszane. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj ciasto, aby pasowało idealnie do rozmiarów przygotowanej do pizzy patelni. Pizza powinna mieć cienką skórkę, którą należy następnie zwinąć i zagiąć brzegi, tworząc obręcz. Rozprowadź teraz sos na cieście pizzy i posyp z wierzchu ser mozzarella. Plastry cukinii umieść nad serem. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku, aż ser się rozpuści, a skórka będzie rumiana, przez około 15 minut. Dosyp teraz łyżkę sera mascarpone. Ser stopi się na pizzy i rozprowadzi się w sposób naturalny. Pozostaw pizzę do ostygnięcia przez 5 do 10 minut, a następnie krój i serwuj. Ta pizza z pewnością przypadnie Ci do gustu. Smacznego! Pizza z bekonem i szparagami również jest bardzo ciekawa i pyszna. Szparagi, bekon i ser kozi tworzy intrygującą pizzę.

Kombinacja smaków

Ta unikalna kombinacja smaków z pewnością przypadnie Państwu do gustu! Do jej przygotowania będziesz potrzebował następujących składników: 5 grubych plastrów boczki, które należy pokroić na 1-calowe kawałki, 1 dobrze wypieczone ciasto do pizzy, 500 gramów startego sera mozzarella, 1 szklanki posiekanych świeżych szparagów, 1 szklanki wiśniowych i połowę szklanki winogronowych pomidorów, 5,5 kg świeżego chevre (sera koziego), 1 łyżeczki płatków czerwonej papryki oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu (do smaku). Czas przygotowania pizzy wynosi 15 minut, natomiast czas gotowania – 25 minut. Ta pizza jest naprawdę prosta do zrobienia i z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twojej rodzinie i Twoim znajomym. Dlatego wypróbuj już teraz nasz przepis!